Kuchnia niemiecka

Kuchnia niemiecka nie należy do najlepszych w Europie. Właściwie to nawet w Niemczech nie jest zbyt popularna, o czym w każdym większym mieście świadczy obecność całej gamy dobrych restauracji różnych narodów. Jeśli jednak wyznajesz zasadę, że podstawą posiłku jest mięso i ziemniaki, a nie dajmy na to, eksperymentalne tofu, jedzenie w Niemczech uznasz za pożywne i smaczne. Przy zamawianiu potraw kuchni niemieckiej, gdy nie włada się sprawnie językiem niemieckim, trzeba naprawdę uważać składniki takie jak krwawa kiszka czy móżdżek są na porządku dziennym (zamówienie ich może świadczyć o wyrafinowanym guście kulinarnym). Nie należy jednak unikać podejmowania ryzyka – móżdżek jest z pewnością smaczniejszy niż myśli większość ludzi.

Typowe niemieckie śniadanie (Frühstück) składa się z kawy lub herbaty, bułeczek {Brötchen), masła, marmolady, pokrojonego chleba, kiełbasy (Wurst) i sera {Käse). Obiad (Mittagessen) jest zwykle głównym posiłkiem w ciągu dnia składającym się z zupy, pieczonej na ruszcie kiełbasy, pieczonego mięsa, ziemniaków bądź klusek, oraz surówki lub sałatki z jarzyn. Kolacja {Abendessen lub Abendbrot) składa się z tego co śniadanie, tylko kawę zastępuje piwo, a wybór mięs i serów jest bogatszy. Chleb , tak jak w Polsce {Brot), stanowi w Niemczech podstawę żywienia jego jakość oraz ilość i rozmaitość gatunków jest zdumiewająca. Vollkornbrot to chleb z pełnym ziarnem, a Roggenbrot oznacza chleb żytni. Schwarzbrot (ciemny chleb) to pieczywo o bardziej zwartym miąższu, ciemniejszym kolorze i kwaskowatym smaku – świeże jest przepyszne. Najlepiej po prostu pójść do piekarni i poprosić o cokolwiek, co wygląda smakowicie. Zazwyczaj sprzedaje się całe bochenki o pół trzeba poprosić słowami ein halbes. Desery po posiłkach nie są powszechne, za to wielu Niemców przestrzega codziennego rytuału Kaffee und Kuchen (kawa z ciastkiem). Ten czwarty posiłek w ciągu dnia celebrowany jest około 15.00-16.00. Do posiłków podaje się piwo bądź wino (patrz: Piwo i Wino, poniżej). Zamiast tego można również dostać sok owocowy (Saft), czysty bądź zmieszany z wodą sodową {Gespritzt). Jeśli do posiłku piją wodę, to mineralną, rzadko „kranówkę”. Prosząc w restauracji o Wasser, dostaniemy wodę mineralną (co kosztuje) jeśli chce się wodę z kranu, trzeba poprosić o Leitungswasser i być przygotowanym na nieco rozbawione spojrzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *