Kuchnia niemiecka – dalszy opis

Bezpretensjonalne restauracje (czyli większość z nich) dają gościom możliwość swobodnego wyboru stolika. Gdy nie ma już wolnego stolika, nie należy się krępować zapytaniem kogoś o pozwolenie skorzystania z wolnego miejsca (spytaj: „Darf ich Platz nehmen?”, co wymawia się „darf ih plac nejmen”). W tradycyjnych restauracjach do kelnera należy zwracać się „Herr Ober”, do kelnerek (ale wyłącznie do nich) „Fräulein”. W modnej Kneipe wystarczy powiedzieć hallo. Płaci się przy stoliku, trzeba poprosić: Zahlen, bitte, (co wymawia się: „calen, bite”). Podatki wraz z opłatą za obsługę wliczone są zwykle w cenę. Zwyczaj nakazuje jednak dać coś ekstra (jedną lub dwie marki) do sumy, na jaką opiewa rachunek. Jedzenie wszystkich posiłków w restauracji może szybko wykończyć finansowo. Jedną z metod jest trzymanie się oferty dnia {Tagesmenu). Taniej wychodzi kupowanie żywności w sklepach spożywczych, adresy w większych miastach można znaleźć w naszym przewodniku. Studenci uczelni niemieckich jadają w stołówkach Mensa. W większości wymagana jest legitymacja IS1C (bądź też ceny są wyższe dla nie-studentów) niektóre przyjmują tylko miejscowych studentów. Jednak można próbować pokonać te przeszkody wchodząc jak gdyby było się jednym z nich. W mniejszych miastach najlepszym sposobem niedrogiego wyżywienia jest wizyta w piekarni (Bäckerei), nabycie chleba i obłożenie go kiełbasą zakupioną u rzeźnika (Fleischerei lub Metzgerei).

Poza Chlebem, głównymi składnikami diety niemieckiej są: występująca w wielu gatunkach kiełbasa (Wurst), wieprzowina (Schweinfleisch), wołowina (Rindfleisch), cielęcina (Kalbsfleisch), ziemniaki (Kartoffeln) oraz jajka (Eier). Wszystkie wyroby mleczarskie, ser (Käse) i masło (Butter) – a w szczególności bita śmietana (Schlagsahne) – są pyszne. Kosztując rozmaitych specjalności lokalnych w trakcie podróży po różnych regionach Niemiec, masz możliwość docenienia różnorodności i specyfiki potraw istniejących w tradycyjnej kuchni niemieckiej. Sauerbraten (peklowaną wołowinę) i Sauerkraut (kiszoną kapustę) zna każdy, ale kuchnia niemiecka na tym się nie kończy. W Bawarii wszechobecne są knedle (Knödel). Leberknödel zawierają farsz z wątróbki. Kolejną bawarską specjalnością jest kiełbasa z dodatkiem mleka (Weißwurst). Psuje się tak szybko, że trzeba ją zjeść w tym samym dniu, w którym jest zrobiona. „Skrobiową” specjalnością w Badenii i Szwabii są Spätzle (rodzaj klusek) i Maultaschen (pierożki z ciasta makaronowego). Naleśniki (Eierkuchen) są ciężkie, grube i zawsze czymś z wierzchu posmarowane. Kaiserschmarren to posiekany naleśnik z cukrem pudrem. W Hesji robi się niesamowite rzeczy z ziemniakami, łącznie z polewaniem ich przepysznym zielonym sosem (grüne Soße).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *