DÜSSELDORF – GASTRONOMIA

Lunch, wprawdzie niezbyt zachwycający, można dostać na dole w domu towarowym w Carschhaus przy Heinrich Heine Platz, boczna od Heinrich Heine Aliee. Wszelkiego rodzaju żywność, łącznie z Sauerbraten (tradycyjna pieczeń wolowa z boczkiem i przyprawami) z dodatkiem warzyw, sprzedaje się na targowisku, przy Karlsplatz (czynne pn.-sb. 8.00-14.00). W browarach-piwiarniach oprócz piwa podaje się też tanie posiłki. Warto spróbować np. Hausbrauerei „zum Schlüssel” i Schumacher Brâu „Im Golden Kessel”, przy Bolkerstr., odpowiednio 45 i 44. (Lokale otwarte dłużej ujęte zostały w części „Życie nocne”, poniżej.)

Marché, w pasażu handlowym Kó-Galerie, przy Kónigsallee 60. Wegetarianie powinni się ucieszyć widząc Gemiisebuffel (bufet warzywny) i bar z sokami owocowymi. Obfite śniadanie nie więcej niż 6 DM, pełne posiłki za 8,90-12,50 DM (pn.-czw. i nd. 8.00-23.00, pt.-sb. 8.00-23.30).

Burgłtof w Keiserwerth, nad Renem, obok ruin pałacu cesarza Fryderyka. Dojazd U-Bahn #79: Klemensplatz. Duży Biergarlen, gdzie w pogodne dni tłoczno od mieszkańców miasta posilających się kiełbaskami.

Heine Geburtshaus, Bolderstr. 53. Okazja, by zjeść obiad tam, gdzie na świat przyszedł Heinrich Heine, legendarny poeta Dusseldorfu. Czas oczekiwania umili lektura jednego z rozlicznych gromadzonych tu czasopism literackich albo, jeśli ktoś zupełnie zwariował, Heinego w oryginale. Czynne codz. 12.00-1.00.

Asia Grill, Hunsriickenstr. 20, prostopadła do Bolkerstr., w samym sercu piwnego królestwa. Plastikowe, smocze lampiony. Spory wybór pożywnych dań, z których najdroższa jest kaczka za 10,50 DM. Czynne 10.00-18.00. Arlecchino. przy Andreasstr.l, przecznicę dalej, równoległa do Bolkerstr. Pizza z dodatkami na życzenie: 4DM.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *